WAT IS INDOROCK
Indorock is voornamelijk instrumentale rock-‘n-roll, uitgevoerd door muzikanten afkomstig uit het voormalige Nederlands-Indië. Deze muziek werd aan het eind van de jaren vijftig gespeeld door Indische en Molukse muzikanten en geïnspireerd door de rock-‘n-rollmuziek uit de Verenigde Staten van Amerika en de instrumentale muziek van The Shadows, The Ventures en The String-A-Longs.
Specifiek voor de manier van spelen was het ‘tokkelen’ en de dubbele slag in de afterbeat. Een extra ritmegitarist of soms een tweede sologitarist ondersteunde de sologitarist met versterkte accenten, tegenritmes of zwaardere baslijnen. De Fender Jazzmaster gitaar speelde daarbij een grote rol binnen de indorock.
HET ONTSTAAN
In de jaren na de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië kwamen Nederlanders, Indische Nederlanders (ook wel indo’s genoemd) en ‘inlanders’ die aan de kant van het koloniale regime hadden gevochten, naar Nederland. In de grauwe jaren vijftig, de jaren van wederopbouw, was muziek al gauw een aangename afleiding. De nieuwste muziekstroming uit de Verenigde Staten omstreeks 1955, de rock-‘n-roll, werd snel geadopteerd door muzikanten afkomstig uit het huidige Indonesië. Bekend met Amerikaanse muziek als country en de experimenten van gitarist Les Paul, wisten deze muzikanten ook de rock-‘n-roll snel op te pikken. Indorock was daarmee geboren.

SHOW
De gebroeders Tielman, in Indonesië nog bekend onder de naam ’the Timor Rhythm Brothers’, maar in Nederland vanuit Breda opererend onder de naam Tielman Brothers, deden goede zaken door zich in 1958 in de kijker te spelen op Expo 58, de wereldtentoonstelling te Brussel. In dat jaar leverden zij ook de eerste Nederlandse rock-‘n-rollsingle af (Rock Little Baby Of Mine). Het leverde hen vooral werk op in Duitsland waar ze mateloos populair waren.
De indorock concentreerde zich in Nederland voornamelijk in Den Haag, waar bands optraden als The Crazy Rockers, The Real Room Rockers, The Black Dynamites, The Black Magics, The Desmounts, The Hot Jumpers, The Fire Devils, The Twangies, The Black Eye, The Eastern Aces en The Valiants.
De bekendste band van de indorock blijft de Tielman Brothers, maar er timmerden meer bands aan de weg. Zoals Electric Johnny and his Skyrockets, Oety & his Real Rockers, The Javalins en de Sheridans.
Naast het succes van de indorock waren er in de periode 1959-1963 de Indische teenager-popidolen zoals Lydia and her Melody Strings, The Blue Diamonds, Anneke Grönloh, Margie Ball en Wanda. Dat wordt aangeduid als indopop
EN TOEN WAS HET OVER
Na ruwweg 1964 verdween de populariteit van de indorock. Deze maakte plaats voor de Britse invasie met bands als The Beatles, The Rolling Stones, en The Who.