Historie

Het begon allemaal in 1982 met de aanschaf van een jukebox, een Seeburg AY160 uit 1961. Ik, Ernst, was altijd al gek op muziek en spullen uit het verleden, mijn vader Frits vond het wel leuk om de elektronica te reviseren. Korte tijd later liep ik tegen een Seeburg V200 uit 1955 aan en begon ik met het verzamelen van jukeboxen.
Al snel bleek dat er een gebrek was aan reparateurs van de oude techniek en dat een aantal onderdelen haast niet meer te vinden was. Frits startte met het reviseren en het maken van nieuwe instructieglaasjes. In 1983 werd het idee geboren om een informatieblaadje rond te sturen onder de naam ‘De Jukebox Fanaat’ gevolgd door een gezellig samenzijn in februari 1984 in onze loods. Dit werd herhaald in juni. Er kwamen toen al rond de 200 liefhebbers naar deze meeting. Zij brachten platen, onderdelen en allerlei andere artikelen mee om te ruilen of te verkopen. Er was ook live muziek van ‘Big Jeff and the Hurricane Rollers’. Men begon te praten over de “jukebox club”. De meetings in onze loods werden steeds drukker bezocht en de jukebox werd steeds populairder als huiskamerartikel. Eind 1987 meldde de 150-ste geïnteresseerde zich aan voor het informatieblaadje van de Jukebox Fanaat. In 1988 verhuisde de meeting naar het Autotron automuseum te Rosmalen en kreeg het de naam ‘Rock around the Jukebox’. Er waren ± 300 jukeboxen te koop en met een enorm bezoekersaantal was dit meteen het grootste jukebox evenement ter wereld!

In de vroege ochtend van 14 november 1989 sloeg het noodlot toe: bij een allesverwoestende brand ging de loods met de gehele verzameling oldtimers (12), jukeboxen (32) en andere verzamelstukken uit de verzameling van Frits en Ernst in vlammen op.
Tot 2023 werd Rock around the Jukebox, waaraan inmiddels een flink muzikaal programma gekoppeld was, door de Jukebox Fanaat in samenwerking met Autotron georganiseerd.
Per 1 januari 2023 heeft Autotron de volledige organisatie overgenomen en houden wij, Ernst en Marij Aalders, ons als Jukebox Fanaat bezig met het uitgeven van het magazine  ‘Memory lane’.